تاریخ : شنبه 21 مرداد 1391
نویسنده : hamidrezakhouri

ماحصل اجرای برنامه POST ، ارائه سه نوع پیام خروجی است : کدهای صوتی ، کدهای مبنای شانزده که برروی یک پورت I/O با یک آدرس خاص ارسال می گردد و پیام های مبتنی بر متن که بر روی نمایشگر نمایش داده می شوند . برای گزارش خطاهای تشخیص داده شده توسط برنامه POST از سه روش زیر استفاده می گردد :

  • کدهای صوتی ( Beep Codes  ) : کدهای فوق از طریق بلندگوی سیستم  قابل شنیدن می باشند .

  • کدهای Checkpoint : کدهای فوق ، کدهای مبنای شانزده checkpoint  می باشند که برای یک پورت I/O  با یک آدرس خاص ارسال می گردند . برای مشاهده کدهای فوق به یک برد خاص نصب شده در یکی از اسلات های ISA و یا PCI نیاز می باشد .

  • پیام های نمایش داده شده بر روی نمایشگر : پیام های خطاء فوق صرفا" پس از مقداردهی اولیه آداپتور ویدئو قابل نمایش بر روی نمایشگر و استفاده خواهند بود


|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
موضوعات مرتبط: مقالات عیب یابی , ,
تاریخ : شنبه 21 مرداد 1391
نویسنده : hamidrezakhouri

از کدهای فوق صرفا" برای اعلام خطاهای بحرانی استفاده می گردد . خطاهای فوق در ابتدای فرآیند راه اندازی کامپیوتر و زمانی که هنوز کارت ویدئو و سایر سخت افزارها وارد مدار عملیاتی نشده اند ، محقق می گردند . با توجه به این که در این مقطع نمایشگر در دسترس نمی باشد ، کد مربوط به هر یک از خطاهای موجود به صورت مجموعه ای beep  مشخص می گردد . در صورتی که ماحصل اجرای برنامه POST موفقیت آمیز بوده و مشکل خاصی وجود نداشته باشد ، پس از اتمام برنامه POST ، صرفا" یک صدای beep قابل شنیدن خواهد بود . در برخی سیستم ها ( نظیر کامپیوترهای کامپک ) پس از اتمام موفقیت آمیز برنامه POST دو مرتبه beep نواخته می شود . در صورتی که تست صحت عملکرد برخی عناصر با موفقیت توام نباشد ، برای اعلام نوع خطاء تعداد مشخصی beep که ممکن است کوتاه و یا بلند و یا ترکیبی از هر دو باشد ، نواخته می گردد .


|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
موضوعات مرتبط: مقالات عیب یابی , ,
تاریخ : شنبه 21 مرداد 1391
نویسنده : hamidrezakhouri

کدهای فوق ، اعداد مبنای شانزدهی می باشند که توسط روتین های برنامه POST بر روی یک  پورت I/O با یک آدرس خاص ( مثلا" آدرس 80h ) نوشته می گردند . به کدهای فوق ، کدهای POST نیز گفته شده و امکان مشاهده و خواندن آنان صرفا" با نصب آدپتورهای خاصی در یکی از اسلات های سیستم ، فراهم می گردد . آداپتورهای فوق در ابتدا توسط تولید کنندگان مادر برد و به منظور تست سخت افزارهای تولیدی استفاده می گردید . در ادامه شرکت های متعددی ( نظیر میکرو 200 و   2000 ، JDR Microdevice   ) با تولید اینگونه کارت ها امکان استفاده از آنان را برای سایر تکنسین ها فراهم نمودند .
از کدهای POST Checkpoint می توان به منظور ردیابی وضعیت سیستم در زمان فرآیند بوتینگ  از زمانی که سیستم روشن می گردد تا زمانی که برنامه bootstrap loader اجراء می گردد ( آغاز استقرار سیستم عامل در حافظه )، استفاده نمود .
پس از نصب یک POST code reade درون یکی از اسلات های مادربرد و همزمان با اجرای برنامه POST ، یک عدد مبنای شانزده بر روی نمایشگر کارت نمایش داده خواهد شد . در صورت توقف غیرمنتظره سیستم ، با استفاده از کد نمایش داده شده می توان خطاء موجود را تشخیص داد .  در شکل زیر یک  POST card reader نشان داده شده است .


|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
موضوعات مرتبط: مقالات عیب یابی , ,
تاریخ : شنبه 21 مرداد 1391
نویسنده : hamidrezakhouri

آيا از Webcam استفاده ميکنيد؟ در اکثر موارد اين ميني دوربينها به گونه اي طراحي شده اند که تنها مي توانند به صورت ثابت بوده و تنها يک زاويه اي از ديد را نمايش دهند. HUE يک محصول جديد از نسل Webcam هاست که مي تواند همانند گردن مار بچرخد و هر زاويه اي را که شما مايل هستيد نشان دهد. حتي ميتواند خم شده و قسمتي از متن کتاب و يا نوشته شما را نشان دهد. اين محصول داراي کيفيت نمايش 1.3 مگا پيکسلي و مجهز به کاهش دهنده نويز صدا است. اين محصول در رنگ هاي مختلف با قيمت 79.99$ به بازار عرضه شد.

 


|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
موضوعات مرتبط: مقالات عیب یابی , ,
تاریخ : شنبه 21 مرداد 1391
نویسنده : hamidrezakhouri

http://www.jamebazar.com/UserFiles/Image/33254-2009-1-20-21-52-.jpg

آموزش عيب يابي و تعمیر كامپيوتر

بخش های آموزش:

1:درمان ویندوز

2:اداره اي به نام آفيس

3:بوق های کامپیوتر

4:LED های کامپیوتر

5:قطعات کامپیوتر

6:ساخت CD بوت

7:کار نکردن مانیتور کامپیوتر

8:رفع عيب از سخت افزار كامپيوتر

9:علل خرابی سیستم ناشی از منبع تغذیه

10:روش پاک کردن و تمیز نمودن داخل کامپیوتر

11:Defragmenter

12:برنامه‌های عیب‌یابی

13:خرابی فن های کیس کامپیوتر

14:عيب يابي كارت صدا

15:نرم افزارهای عیب یابی برای کامپیوتر های شخصی(pc)

16:نگهداری و عیب یابی هارد دیسک کامپیوتر

17:رفع اشکال در XP

18:احیای کامپیوترهای شخصی بدون راه انداز


مشكل:
ويندوز غير عادي شده، بعضي وقت ها هيچ برنامه اي باز نمي شود، بعضي وقت ها هيچ برنامه اي بسته نمي شود، بعضي وقت ها هم برنامه ها اصلا كار نمي كنند.

راه حل سريع 1 :
به سايت روز آمد سازي ويندوز در نشاني windowsupdate.microsoft.com برويد و آخرين وصله پينه هاي ويندوز خود را دانلود كنيد.
اگر بخواهيد ويندوز اكس پي را طوري تنظيم كنيد تا آپديت ها را خودش بگيرد و نصب كند، با كليك راست روي My computer و انتخاب گزينه properties ، به صفحه Automatic Updates رفته و گزينه Automatic(Recommended) را علامت بزنيد. در ويندوز 2000 و Me ، اين كار را از طريق كنترل پنل و آيكون Automatic انجام دهيد. براي ويندوز 98 هم به سايت آپديت ويندوز برويد و برنامه Critical Update Notification را دانلود و نصب كنيد.
بيشتر وصله هاي ويندوز براي بستن حفره هاي امنيتي ويندوز تهيه شده اند. اما بعضي وصله ها هم براي حمايت از تكنولوژي هاي جديد، از قبيل Bluetooth ، Wi-Fi ، يا Directx عرضه مي شوند.

راه حل سريع 2 :
ويندوز اكس پي يا 2000 خود را در حالتي بالا بياوريد كه آخرين وضيعت سالم را داشته است. براي اين منظور، هنگامي كه كامپيوتر را روشن مي كنيد كليد F8 را چند بار بزنيد تا منوي بوت ظاهر شود. در اين منو گزينه Last know Good Configuration را انتخاب كرده و كليد Enter را بزنيد. اگر اين كار مشكل را حل نكرد. مي توانيد سيستم را به وضعيت قبل تر برگردانيد، منتها اين راه فقط در ويندوز اكس پي و Me كار مي كند. از منوي استارت و گزينه Accessories ، منوي فرعي System Tools را باز و گزينه System Restem را كليك كنيد. در اين برنامه با انتخاب گزينه Restore my computer tone earlier time دكمه Next را بزنيد و تاريخي را انتخاب كنيد. با زدن دكمه Next بقيه دستورات ويزارد را دنبال كنيد.
درمان ويندوز
تجويز دارو

مشكل:
از وقتي سرويس پك 2 ويندوز اكس پي را نصب كرده ايد، كامپيوترتان كند شده و خيلي برنامه ها رفتار عجيبي پيدا كرده اند.

راه حل سريع1 :
بيشتر وقت ها با آپديت كردن درايورها مشكل حل مي شود. از نشاني http://support.microsoft.comdefault.aspx?kibd=884130 ، product=windowsxpsp2
فهرست برنامه هايي را كه با سرويس پك 2 ويندوز اكس پي مشكل دارند مشاهده كنيد.

راه حل سريع 2 :
سرويس پك 2 اصلاح بزرگي است، براي حذف سرويس پك 2 ، به سراغ Add Remove programs رفته و با انتخاب گزينه 2 Windows XP Service pack2 روي دكمه Remove كليك كنيد. ولي يادتان باشد كه هر برنامه اي كه بعد از سرويس پك 2 نصب كرده ايد بايد دوباره نصب شود.
چاپ بي درد سر
• ماشين خراب است

مشكل: هر چه روي print كليك مي كنيد، هيچ اتفاقي نمي افتد. مثل اين كه پرينتر به خواب رفته. نگاه مي كنيد مي بينيد پرينتر روشه است و كابل هم درست وصل شده است.

عيب يابي سريع: با استفاده از برنامه عيب يابي خود پرينتر يك تست سريع انجام دهيد. دستورالعمل اين كار در دفترچه راهنماي كاربر آمده است. معمولا بايد دكمه اي را روي خود پرينتر فشار بدهيد و چند ثانيه نگه داريد. اگر نتيجه آزمايش مثبت بود،پس مشكل از خود پرينتر نيست، يك اتصال ايراد دارد يا نرم افزار مشكل دارد.

راه حل سريع 1 صف ( Queue ) چاپگر خود را خالي كنيد. ممكن است يك دستور چاپ قفل شده مانع از اجراي بقيه دستورات چاپ شده باشد. در ويندوز اكس پي و 2000 ، از پنجره Control panel روي Printers and Faxes دوباره كليك كنيد تا پنجره چاپگرها و فكس ها باز شود. حالا روي آيكون پرينتر دوباره كليك كنيد تا پنجره صف دستورات چاپ ظاهر شود. از منوي printer گزينه Cancel All Documents را بزنيد تا تمام دستورات لغو شوند. در ويندوز 98 و Me . كنترل پنل را باز و روي printers كليك كنيد. سپس purge print Documents زا بزنيد.

راه حل سريع 2 : كابل پرينتر را جدا و دوباره با دقت متصل كنيد. اگر چاپگرتان از نوع USB است و اولين وسيله اي باشد كه از طريق USB به سيستم متصل كرده ايد، ببينيد در Device Manager خطايي نشان داده شده است يا خير . در ويندوز اكس پي و 2000 ، با كليك راست روي My Computer و انتخاب Properties ، به صفحه Hardware رفت و دكمه Device Manager را بزنيد. در شاخه Universal serial Bus Controllers ببينيد پيغام خطايي نوشته شده است يا خير. اگر علامت سوال ، دايره زرد، يا ضربدر قرمز ديديد، پس مشكلي وجود دارد. روي اسم دستگاه كليك كنيد و از صفحه General ببينيد پيغام خطا دقيقا چيست.
مشكل: خروجي چاپگر ليزري يك قسمت كمرنگ و يك قسمت پر رنگ است.

راه حل سريع:
اين مشكل معمولا به خاطر اين است كه پودر يا ( همان تونر) جوهر چاپگر ليزري شما نزديك به تمام شدن است و به نسبت مساوي داخل كارتريج پخش نمي شود. اول بايد كارتريج را از داخل چاپگر بيرون بياوريد و با دو دست به صورت افقي نگه داريد. سپس دست هاي خود را طوري حركت دهيد كه وقتي يكي را بالا مي بريد آن يكي پايين بيايد. با اين كار، پودر جوهر داخل كارتريج جا به جا مي شود. اين كار را چهار پنج بار پشت سر هم انجام دهيد. به اين ترتيب، شايد بتوانيد قبل از تمام شدن كامل جوهر، چند صفحه ديگر پرينت بگيريد.

اداره اي به نام آفيس

• كمك هاي اوليه
مشكل: گاهي اوقات به هيچ وجه نمي توانيد فايلي را در Outlook, Excel, Word يا ساير برنامه هاي مايكروسافت آفيس باز كنيد.

راه حل سريع 1 :
از منوي Help در برنامه آفيس، گزينه Detect and Repair را انتخاب كنيد تا ابزار تشخيص و تعمير اجرا شود. دقت كنيد كه گزينه Discard my customized setting and restore default settings علامت نخورده باشد، اين برنامه سعي مي كند درستش كند. قبل از شروع به كار بهتر است سي دي آفيس را دم دست داشته باشيد.

راه حل سريع 2 :
اگر برنامه اي از آفيس بالا نمي آيد. از Control Panel برنامه AddRemove Programs را اجرا كنيد. با انتخاب آيتم Microsoft Office روي لينك Click here for support information كليك كنيد. سپس با كليك روي دكمه Repair تمام برنامه هاي آفيس را از نو نصب كنيد.
ذخيره فايل
مشكل: گاهي اوقات فايل Word شما باز نمي شود و اگر هم باز شود حاوي علائم و نوشته هاي عجيب و غريبي است.

راه حل سريع:
اگر Word 2002 يا Word 2003 داريد. از منوي File گزينه Open را كليك كنيد. و پس از انتخاب فايل مورد نظر خود، روي علامت پيكان روبه پايين در كنار كلمه Open كليك كنيد تا يك منوي فرعي باز شود. از اين منو ،گزينه Open and Repair را انتخاب كنيد. اگر از اين راه به نتيجه نرسيديد، تمام محتواي فايل را Cut كنيد به غير از علامت انتهاي پاراگراف درآخرين خط. سپس آن را در يك سند خالي Paste كنيد. اگر اين راه هم جواب نداد، در كادر محاوره، File->Open گزينه ( *.* ) Recover Text From Any File را ليست Files of type انتخاب كنيد. سپس Open را بزنيد. با اين كار، فقط نوشته هاي سند شما بازيابي مي شوند. اگر Word باز هم نتوانست سند شما را باز كند، از منوي Tools گزينه Options را انتخاب كرده و به صفحه General برويد. در اين حالت، گزينه Confirm Conversion at open را علامت بزنيد. OK كنيد و دوباره روش Recover Text را به كار ببريد.

بوق های کامپیوتر

اگر در هنگام روشن کردن رایانه صدای بوقهای ممتد یا چند بوق منقطع را شنیدید، به آسانی از کنار آنها نگذرید؛ چون رایانه سعی دارد چیز مهمی به شما بگوید.

شنیدن تک بوقی کوتاه پیش از بوت شدن سامانه به معنای این است که همه چیز خوب است و مشکلی در قطعات سامانه وجود ندارد، اما شنیدن هر صدایی غیر از تک بوقی کوتاه (یعنی بوقهای ممتد و منقطع) بیانگر ایرادی اساسی در سامانه است. با توجه به استانداردهای متفاوتی که کارخانه های ساخت BIOS از آنها استفاده می کنند، نمی توان راهکار خاصی در مورد اینکه هر علامت به چه معناست به دست آورد و هر کدام از BIOSها منظور خاصی از به صدا در آوردن بوقهای متفاوت دارند که الزاماً با یکدیگر یکسان نیست.

برای نمونه، در بعضی از سامانه های Dell ، به صدا درآمدن تک بوق و سپس دو بوق پشت سر هم به معنای نبودن کارت گرافیک یا درست کار نکردن آن است. مثلاً ممکن است کارت درست جا نخورده باشد.

با مراجعه به دفترچه راهنمای مادربورد یا سایت اینترنتی کارخانه سازنده BIOS، می توانید در مورد الگوی چگونگی بوق زدن آن اطلاعات خوبی تهیه کنید. اگر نتوانستید از این منابع اطلاعات خوبی به دست آورید، می توانید به سایت ذکر شده در آن مراجعه کنید تا با انواع الگوی بوق زدن BIOS در نمونه های مختلف آشنا شوید.
LED های کامپیوتر


علاوه بر تمام اینها، در مادربوردهای جدید، چراغهایی ( LED ) پشت آنها قرار گرفته است که با نوع خاموش و روشن شدنشان پیامهای متفاوتی به کاربر می دهد. مثلا، مشاهده نور زرد اغلب خبر از وجود مشکل دارد. برای آگاهی از جزئیات بیشتر، حتماً به سایت کارخانه سازنده مادربورد مراجعه کنید. شاید وجود مشکلی سخت افزاری در فرایند بوت شدن سامانه خللی ایجاد کرده باشد.
قطعات کامپیوتر

اگر بتازگی قطعه جدیدی مثل ماجول حافظه به کیس اضافه کرده اید، ممکن است آن را بدرستی در اسلات خود جا نزده باشید.

ممکن است برخورد دست با قطعه ای دیگر یا سایر کارتها و سیم سبب قطع شدن اتصالات شده باشد.

حتی ممکن است قطعه جدید خراب باشد یا با سامانه شما سازگاری نداشته باشد.

با خاموش کردن رایانه و آزاد کردن تمام اتصالات پشت کیس، کار را شروع کنید. کیس را روی زمین بخوابانید و سپس در آن را باز کنید. اتصالات تمام کابلها را بررسی کنید تا درست برقرار باشد. همچنین، از جا خوردن درست کارتها و ماجول های حافظه در اسلات های خود اطمینان حاصل کنید. اگر هر کدام از آنها را فشار می دهید، ولی از جای خود حرکت نمی کند و با این حال به نظر می رسد که درست در جای خود قرار نگرفته است، بهتر است کارت یاDIMM را کاملاً از جای خود خارج کنید و دوباره آن را سر جای خود قرار دهید. بعد از آن، در کیس را ببندید و کابلهای پشت آن را وصل کنید و آن را روشن کنید. اگر RAMهای خوبی نداشته باشید، حتی در صورت جا خوردن درست آنها در اسلات مربوط، باز هم ممکن است آنها برای سامانه دردسر درست کنند.
ساخت CD بوت

می توانید با استفاده از برنامه رایگان Memtest ، با ساخت سی دی مناسب بوت، به آزمایش و بررسی علت خرابی آنها بپردازید. این برنامه می تواند با اجرای آزمایشهایی در جزئیات امر حتی برخی از مشکلاتی را تشخیص دهد که BIOS در هنگام بررسی حافظه از آنها می گذرد.
در موارد کمیاب و نادری هم ممکن است قطعات با قطعه جدید سازگاری نداشته باشند و نتوانند خود را با هم تطبیق دهند و در بوت شدن درست سامانه خلل ایجاد کنند. البته این اتفاق بیشتر در مورد پی سی های قدیمی رخ می دهد که در هنگام هر ارتقا و بروزرسانی ایجاد چنین مشکلاتی در آنها متصور است. برای بررسی این گونه اتفاقات، می توانید قطعه جدید را از جای خود خارج کنید و قطعه قدیمی را سر جای خود بگذارید. اگر پی سی بدرستی و بدون مشکل بوت شد، حتماً با قطعه جدید مشکل دارید. برای دریافت قطعه جایگزین یا قطعات الحاقی، می توانید با فروشنده قطعه تماس حاصل کنید.

کار نکردن مانیتور کامپیوتر

گاهی بدون هیچ مشکلی رایانه بوت می شود، ویندوز هم بالا می آید، اما هیچ تصویری در نمایشگر دیده نمی شود، این مورد ممکن است علامت خرابی کارت گرافیک یا نمایشگر باشد.
ابتدا کابل برق و کابل تصویر پشت نمایشگر را بررسی کنید. ببینید پین های سوکت سر کابلها شکسته نشده باشد. اگر همه چیز عادی بود، می توانید با متصل کردن نمایشگر به پی سی دیگری آن را آزمایش کنید. اگر نمایشگر سالم بود، بهتر است نمایشگر دیگری را به پی سی معیوب متصل کنید. اگر همچنان تصویری مشاهده نمی کنید، حتماً یا اتصالات شل است یا کارت گرافیک خراب شده است. بنابر این، رایانه را خاموش کنید و در کیس را باز کنید و ببینید کارت درست در اسلات خود جا خورده است یا خیر؟ اگر کارت گرافیک on-board است، به فکر تهیه یک کارت گرافیک باشید!

رفع عيب از سخت افزار كامپيوتر



آنچه در اين آموزش مي خوانيد، يك راهنماي جامع براي عيب زدايي از كامپيوترتان نيست اما مي تواند شما را به سمت يافتن مشكل كامپيوتر راهنمايي كند.

اگر بعد از فشردن دكمه power، كامپيوتر روشن نشد

بررسي كنيد آيا سيم برق متصل است؟ آيا سر ديگر سيم برق متصل شده است؟ سوييچي كه در پشت كامپيوترتان وجود دارد چك كنيد. از اتصال صحيح منبع تغذيه به مادربرد اطمينان حاصل كنيد. كابل برق فلاپي را چك كنيد. اگر هيچ يك از اين كارها نتيجه نداد در مرحله بعد هر چيزي را كه به مادربرد متصل است به غير از كابل برق، سيم دكمه power، كارت گرافيك، حافظه RAM و CPU را جدا كنيد. اگر باز هم سيستم بالا نمي آيد يك يا دو قطعه از سيستم شما معيوب است. در اين مورد به احتمال زياد مادربرد يا منبع تغذيه Case شما اشكال دارد.


اگر سيستم روشن مي شود ولي بوق نمي زند يا بالا نمي آيد

ابتدا همه اتصالات را چك كنيد و دوباره امتحان كنيد. در صورتي كه اين عمل مؤثر نبود، بهترين كار اين است كه مانند بالا همه چيز را به غير از سيم دكمه power، كارت گرافيك، حافظه RAM و CPU را از مادربرد جدا كرده و دوباره امتحان كنيد.

اگر كامپيوتر به خوبي شروع به كار كرد كامپيوتر را خاموش كنيد و هر بار يك قطعه را متصل كرده و سپس كامپيوتر را روشن كنيد تا جايي كه مشكل را پيدا كنيد ولي اگر كامپيوتر اصلا‎‎ً روشن نشد احتمالاً يك يا چند قطعه معيوب داريد(CPU ،RAM، مادربرد و منبع تغذيه).



كامپيوتر روشن مي شود و متناوبا‎ً بوق مي زند، بالا مي آيد

ببينيد آيا حافظه RAM شما بدرستي نصب شده است اگر لازم است آن را بيرون آوريد و دوباره جا بزنيد.



سيستم روشن مي شود يك سري بوقهاي سريع مي زند، بالا نمي آيد

ببينيد آيا كارت گرافيك به درستي روي اسلات AGP نشسته است يا خير.اگر مقدار كمي از كارت گرافيك خارج از اسلات AGP باشد سيستم بالا نمي آيد.

چند مشكل ديگر هم وجود دارد كه بوسيله اين بوقها شناسايي مي شود اما دو مورد بالا معمول ترين موارد هستند.


اگر سيستم بالا مي آيد ولي مشكلاتي را مشاهده مي كنيد در اين جا دو مشكل عمده ذكر مي شود. كامپيوتر شما در هنگام نصب سيستم عامل بارها از حركت باز مي ايستد علت آن مي تواند گرماي CPU باشد بخصوص CPU هاي شركت AMD يا CPU هاي قديمي تر شركت INTEL. چك كنيد آيا فن CPUبخوبي عمل مي كند و چك كنيد آيا هيت سينك (قطعه آلومينيومي كه روي CPU نصب شده و معمولاً رنگ سياه دارد) بخوبي نصب شده است و با سطح CPU كاملاً موازي است. مطمئن شويد از هيت سينكي استفاده مي كنيد كه ساخت سازنده CPU شماست. هيت سينك اگر درست نصب شود بيش از آنچه نياز است خنك كاري انجام مي دهد.


مشكلات زيادي در سيستم عامل همراه با صفحات آبي كه ظاهر مي شود داريد

خطاهايي كه در هنگام كپي كردن فايل هاي Set up بوجود مي آيند بخصوص در ويندوز 2000 و XP، به احتمال زياد نشانه وجود مشكل در حافظه RAM شماست. اين امكان هم وجود دارد كه مشكل از هارد ديسك شما باشد اگر خطاها همراه با صفحات آبي است كه در آنها Page Fault ديده مي شود يقيناً مشكل از حافظه RAM شماست.
علل خرابی سیستم ناشی از منبع تغذیه

در صورت بروز مشکلات زیر می توانید به منبع تغذیه خود شک کنید:

1- افزایش زمان ضبط دیسک های نوری توسط درایور نوری که یکی از مهمترین دلایل کاهش ولتاژ توسط پاور است.

2- افزایش دمای بیش از حد پردازنده که یکی از نشانه های عدم تامین توان مناسب برای فعالیت پردازنده است.

3- مشکل در تشخیص اجزا و قطعات توسط مادربرد مانند هارد دیسک، درایور نوری و قطعات دیگر که به علت عدم تامین انرژی کافی برای مادربرد و اختلال در کار پل جنوبی (South Bridge) به وجود می آید. (پل جنوبی یا South Bridge چیپ ستی در مادربرد است که وظیفه ی کنترل قطعاتی مانند درایو نوری، هارد دیسک و فلاپی را بر عهده دارد، همچنین این چیپ ست کنترل شکاف های PCI ، SA موجود روی مادربرد را نیز در اختیار دارد.)

4- هنگ مکرر سیستم و کاهش کارایی.
روش پاک کردن و تمیز نمودن داخل کامپیوتر

زمانی که نیاز دارید تا کامپیوتر را تمیز کنید بستگی به محیطی دارد که کامپیوتر در آن کار میکند مثلا کامپیوترهایی که در اماکن عمومی کار میکنند باید هر ماه تمیز شوند. اما کامپیوترهایی که در منزل مورد مصرف قرار میگیرد شاید در یک فاصله زمانی 6 ماهه نیاز به تمیزکاری داشته باشند. اگر هنگام کار با کامپیوتر سیگار میکشید یا محیط کار کامپیوتر، پرگرد و خاک است باید هر دو ماه یکبار آنرا تمیز کنید. اما بطور معمول توصیه میکنم تا هر 6 ماه یکبار کار تمیزکاری داخل کامپیوتر انجام شود.

هنگام تمیزکاری داخل کامپیوتر شدیدا توصیه میکنم که از جاروبرقی برای تمیزکردن قطعات داخلی کامپیوتر استفاده نکنید چون جاروبرقی تولیذ الکتریسیته ساکن میکند که برای قطعات الکترونیکی داخل کامپیوتر فوق العاده خطرناک است و احتمال خرابی کامپیوتر را بشدت بالا میبرد. جاروهای باطری دار کوچکی مخصوص تمیزکردن داخل کامپیوتر وجود دارد که در صورت نیاز میتوانید از آنها استفاده کنید. توصیه من بهره گیری از اسپری هوای فشرده است که میتوانید از فروشگاههای قطعات الکترونیکی تهیه کنید. اما قسمت بیرونی بدنه کامپیوتر میتواند بوسیله جاروبرقی تمیز شود.
یادتان باشد که هیچوقت مایع تمیز کننده را مستقیما به قطعات داخلی اسپری نکنید و اگر لازم است که از مایع استفاده کنید ابتدا آنرا روی پارچه بریزید و پارچه را روی آن بخش بکشید.
هنگام تمیز کردن کامپیوتر باید حتما دستگاه را خاموش کرده و کابل برق را از پریز جدا کنید.
هیچوقت داخل کامپیوتر را با آب، خیس نکنید.
برای تمیز کردن کامپیوتر نیاز به پارچه، آب، الکل سفید، مایع ظرفشویی، جاروی برقی برای تمیزکردن بیرون کامپیوتر، گوش پاک کن، اسفنج، قلم مو، جارو باطری دار مخصوص و البته دستبند ضد الکتریسته ساکن دارید.


در اولین قدم کامپیوتر را خاموش کرده و آنرا از برق بیرون بکشید.

ابتدا قسمت بیرونی بدنه کامپیوتر را با جاروبرقی تمیز کنید و تمام درزها و منافذ عبوری هوا را تمیز کنید. سپس میتوانید قسمت بیرونی بدنه کامپیوتر را با پارچه آغشته به آب و کمی مایع ظرفشویی تمیز کنید. مطمئن شوید که تمام درزها و راههای عبوری هوا از مو و گرد و غبار تمیز شود.


حال بدنه کامپیوتر را باز کنید
تا قسمتهای داخلی کامپیوتر در رویت قرار گیرد. به CPU نگاه کنید. توجه کنید که غبار میتواند در ورای پنکه و لابلای رادیاتور سی-پی-یو خود را پنهان کند. ممکن است بدنتان حاوی الکتریسیته ساکن باشد. توصیه میکنم تا از یک عدد دستبند ضدالکتریسیته استفاده کنید. آنرا به مچ دستتان ببندید و سر دیگر آنرا به جایی وصل کنید که الکتریسیته را به زمین تخلیه کند مانند لوله آب، بدنه میز فلزی،... این دستبند را میتوانید از مغازه های فروش قطعات الکتیونیکی تهیه کنید. حال میتوانید قلم مو را برداشته و به آرامی و با دقت حواشی CPU را تمیز کنید تا خاک و گرد و غبار از لابلای رادیاتور و پنکه خارج شود.


به روی مادر برد نگاه کنید و هرجا گرد و غبار دیدید آنرا با قلم مو بزدایید.
حین این کار بسیار مراقب باشید تا قطعات کوچک مخصوصا جامپرها را جابجا نکنید.


بعد از آن میتوانید از اسپری هوا استفاده کنید تا گردوغبار تمیز شود.
هنگام استفاده از اسپری مراقب باشید که آنرا سرپا نگهدارید و هنگام مصرف کج نکنید که ممکن است مایع از آن خارج شود و روی قطعات بپاشد. بدین ترتیب خطر خرابی قطعات افزایش مییباد. جهت اسپری کردن را طوری تنظیم کنید که هوا بتواند گردوغبار را بسمت بیرون بدنه کامپیوتر فوت کند.

نهایتا جاروی کوچک باطری دار مخصوص تمیزکاری کامپیوتر را مصرف کنید تا گردهای باقیمانده را بمکد.
مجددا توصیه اکید میکنم که هرگز از جاروی برقی معمولی برای تمیز کردن داخل بدنه کامپیوتر استفاده نکنید زیرا این نوع جاروبرقیها تولید الکتریسیته ساکن میکند که خطر خرابی قطعات داخل کامپیوتر را بشدت افزایش میدهد.

حال زمان مناسبی است تا پنکه ها و فن های داخل بدنه را نیز تمیز کنید.
هنگام جاروکردن داخل بدنه کامپیوتر هم بسیار مراقب باشید که قطعات کوچک روی ماردبرد مانند جامپرها جابجا نشوند.
توجه به پاورسوپلای یا همان منبع تغذیه نیز اهمیت بسیاری دارد. پنکه آنرا با صبر و حوصله تمیز کنید و سعی کنید خاک را از پره های پنکه آن تمیز نمایید.

برای تمیز کردن داخل CD-Drive
توصیه میکنم از ابزار مخصوص این کار استفاده کنید که در مغازه های کامپیوتری بفروش میرسد. کیتهای مخصوص تمیزکردن CD-DRIVE را تهیه و مصرف کنید. اگر تجربه بیشتری با کامپیوتر و امور فنی آن دارید میتوانید این درایو را باز کرده و با گوش پاک کن آغشته به الکل سفید داخل آنرا تمیز کنید اما برای افراد کم تجربه این عمل به هیچ عنوان توصیه نمیشود.

برای تمیز کردن CD میتوانید از پارچه نرم آغشته به آب استفاده کنید و سطح زیر آنرا بصورت دورانی از مرکز بسمت خارج تمیز کنید. اگر آلودگی بخصوصی در سی دی دیده میشود که با آب تمیز نمیشود میتوانید برای آن قسمت از کمی الکل سفید استفاده کند.

برای تمیز کردن درایو فلاپی
نیز میتوانید از کیتهای آماده اینکار استفاده کنید که در مغازه های فروش وسایل کامپیوتری عرضه میشود. در این مرحله نیز اگر تجربه کار فنی با کامپیوتر دارید میتوانید درایو را باز کرده و با گوش پاک کن آغشته به الکل هدهای خواندن/نوشتن و بازوهای درایو را به دقت و آرام تمیز کنید. هنگام تمیز کردن هدها یادتان باشد که آنها را از جای خود بیرون نبرید که اگر قفل کند دیگر کار نخواهد کرد. برای افراد کم تجربه در کارهای فنی کامپیوتر بازکردن درایو را به هیچ عنوان توصیه نمیکنم.

هارددیسک
عملا تمیزکردن فیزیکی ندارد زیرا تکنولوژی آن بسیار بالاست و نباید آنرا باز کرد. تمیز کردن آن در واقع عمل دیفراگ است که از طریق برنامه انجام میشود.

تميز کردن صفحه کليد
من دیدم که خانم نازیلا در همین سایت میکرورایانه در مورد صفحه کلید مقاله نوشته و کثیف بودن آن را توضیح داده است . يکي از اين راه‌ها تميز کردن صفحه کليد با دستمال آغشته به الکل است. راه ديگر، تميز کردن صفحه کلید با دستگاه فشار هواست.

برای تمیز کردن شیشه مانیتور
میتوانید از تمیزکننده شیشه معمولی که در خانه استفاده میکنید کمک بگیرید. فقط باید مطمئن شوید که مانیتور حتما خاموش باشد و آنرا از برق بکشید. این مایع تمیزکننده را ابتدا به یک پارچه بدون پرز اسپری کنید و پارچه را بروی شیشه بکشید. با جاروبرقی تمام راههای عبوری هوا را بخوبی تمیز کنید. توصیه اکید میکنم از قرار دادن هر نوع کاغذ و کتاب برروی مانیتور مخصوصا بخشهای تهویه مانیتور هنگام کار بشدت اجتناب کنید که نه تنها میتواند باعث خرابی مانیتور شود بلکه احتمال آتش گرفتن آنرا افزایش میدهد. بدنه مانیتور را میتوانید با پارچه آغشته به آب و مایع ظرفشویی بخوبی تمیز کنید.

اما اگر مانیتورتان LCD است روش کار اندکی فرق میکند. این مانیتورها از شیشه ساخته نشده اند لذا هیچوقت هیچ مایعی را مستقیما بروی آن اسپری نکنید و از دستمال کاغذی از هر نوع برای تمیز کردن آن استفاده نکنید که باعث خش افتادن بروی صفحه آن میشود. اگر میخواهید صفحه مانیتور LCD را تمیز کنید پیشنهاد میکنم از یک پارچه کتان نرم خشک استفاده کنید. اگر صفحه مانیتور بخوبی تمیز نشد میتوانید کمی الکل به پارچه بزنید و صفحه مانیتور را با آن تمیز کنید.
نگهداری صحیح از هارد دیسک کامپیوتر

تصویر خود را در یك روز بهاری بر روی چـرخ و فلكی كه می‌چرخد، تجسم كنید. گرمای آفتاب به چهره شما می‌تابد و از نسیم باد ملایم كه بـا چـرخش چرخ و فلك بر چهره‌تان می‌وزد لذت می‌برید. چه چیزی از آن آرامش بخش‌تر است؟ این شبیه آن چیزی اسـت كه در هارددرایو اتفاق می‌افتد. البته در آن نور خورشید وجود ندارد؛ ضمن اینكه درایو پر سر و صداتر است.
البته، هر بار كه چرخ و فلك می‌چرخد داده‌های شمابه خطر نمی‌افتند.

در یـك هارددرایـو، هـدهای بـازوهای مـتـحرك، شـارژهای مـغناطیسی را به بخش‌های دیسـك‌های در حـال چرخش انتقال می‌دهند. در اصل این بخش‌های شارژ شده، فایل‌هایی هستند كه در كامپیوتر خود ایجاد می‌كنید و وقتی كه چرخ و فلك شما در یك فضای دوار با فراغت خاطر می‌چرخد، دیسك‌هایی كه اطلاعات شما را ذخیره می‌كنند، با سرعت حدود ۱۵۰۰۰ دور در دقیقه می‌چرخند. وقتی متوجه می‌شوید كه ذرات ریز گرد و غبار درون درایو می‌توانند آن را خراب كنند، تعجب آور است كه با این قطعه حیاتی كامپیوتر مشكل زیادی نداریم. در اینجا چندین روش برای سالم نگهداشتن هارددرایو توصیه می‌شود.

هـارددرایوها نـسـبت به درجـه حـرارت درون كـیس بـسیار حساسند. تـمیز كردن درون كیـس یـقیناً هارددرایو را خـنك نگاه خواهد داشت. برای این كار شما باید یكی از پانل‌های پهلوی كیس را باز كرده و بیرون آورید و گرد و خاك را با یك پارچه خشك پاك كنید. در اغلب كیس‌ها تعدادی پیچ در قسمت پشت كیس وجود دارد. این پیچ‌ها ر ا باز كنید تا به راحتی صفحه پهلویی كیس را بیرون آورید.
قبل از ایـنكه شـروع به پاك كـردن گـرد و غـبار روی قطعات كامپیوتر خود كنید، یك قطعه فلزی را لمس كنید تا از الكتریسیته ساكن در امان بمانید. این كار راحت‌تر از آن است كه هارددرایو یا مادربرد كامپیوتر شما بسوزد و ناچار به تعویض آنها شوید. پس از اینكه این كار را انجام دادید، به آرامی با پارچه‌ای خشك، گرد و غبار روی هارددرایو خود را پاك كنید.

هـمچنین هـارددرایوهای بیـرونی (external) نیـاز به مـقداری مراقبت ویژه دارند. اگر شما از این نوع هارددرایوها استفاده می‌كنید، نسبت به فضای مورد نیاز آن جهت انجام كار یقین حاصل كنید.
این درایوها هم مانند درایوهای داخلی بیش از اندازه داغ می‌شوند به ویژه وقتی كه كتاب‌هایتان را در اطراف این درایوهای بیرونی بچینید و یا كاغذ یا موارد دیگری از این قبیل را در پیرامون آنها قرار دهید.
برای اینكه یك درایو بیرونی سرد شود، بایستی هوا به خوبی در آن جریان داشته باشد و در صورتی كه شما فضای اطراف درایو را محصور كنید، این كار صورت نخواهد گرفت. همچنین هارددرایو بیرونی خود را با استفاده از اسپری هوای فشرده پاك كنید تا گرد و غباری كه بر روی آن نشسته است و سبب افزایش درجه حرارت آن می‌شود را پاك كنید.
● Disk Cleanup وDefragmenter

هنگامی كه از هارددرایو خود مراقبت می‌كنید تا آن را نگهداری كنید، نسبت به تمیز بودن درون كیس یقین حاصل كنید.
برنـامه‌های اصـلی كه مـی‌توانید آنها را اجـرا كنید،‌ عبارتند از Disk Cleanup و Disk

Defragmenter.
برنامه Disk Cleanup این امكان را به وجود می‌آورد تا فایل‌هایی را كه نیاز ندارید، مانند دایركتوری‌های فایل‌های موقت، و فایل‌های حذف شده موجود در Recycle Bin و فایل‌های برنامه‌هایی كه از اینترنت دریافت كرده‌اید و به آنها نیاز ندارید را حذف كنید. حذف این فایل‌ها یك روش آسان برای آزادسازی مقداری از فضای با ارزش هارددرایو است.

برای اجرای برنامه Disk Cleanup روی Start و سـپس System Tools، Accessories، Programs و ســرانـجام Disk Cleanup كلیك كنید. پس از اینكه این برنامه هارددرایو را اسكن می‌كند، یك كادر محاوره‌ای، لیست محل‌هایی كه سیستم تشخیص می‌دهد دارای فایل‌های غیر ضروری هستند را نشان می‌دهد. كادر كنار هر محلی را كه مایلید حذف شود، علامت‌دار كنید.
می‌توانید مقدار فضای ایجاد شده را از طریق بخش Amount of Disk Space You Gain روی هارددرایو در وسط كادر محاوره‌ای Disk Cleanup بررسی كنید. سرانجام روی OK و سپس Yes كلیك كنید تا برنامه Disk Cleanup كار خود را انجام دهد.
پس ازاینكه برنامه Disk Cleanup را اجرا كردید، وقت آن است كه Disk Defragmenter را اجرا كنید. هنگامی كه فایل‌ها را حذف می‌كنید، در واقع فواصلی میان بیت‌های اطلاعاتی روی دیسك‌ها ایجاد می‌كـنید. به جای اینكه داده‌های یك فایل مجاور یكدیگر ذخیره شوند، در سـطح درایو به صورت پراكنده قرار می‌گیرند كه این پراكندگی اطلاعات روی هارددرایو، امكان بازیافت اطلاعات را برای شما دشـوار می‌كند.

Disk Defragmenter این فواصل ذخیره‌سازی را از بین برده و تا جایی كه ممكن است، فایل‌ها را در یك بخش قرار می‌دهد. این كار سـبب می‌شود تا هـدهای خواندن/نـوشـتن هـارددرایو بـرای به دسـت آوردن اطلاعات در پیرامون خود نگردند.
بـرای اجـرای Disk Defragmenter، روی Start و ســپـس System Tools ،Accessories ،Programs و ســـرانـجـام Disk Defragmenter كلیك كنید. وقتی كه درایو شما به كار یكپارچه‌سازی خاتمه داد، روی دكمه View Report كلیك كنید تا ویژگی‌هایی مـاننـد كل تـعداد فـایل‌های هارددرایو و متوسط اندازه فایل‌ها و متوسط یكپارچه‌سازی هر فایل را ببینید.
به این نكته توجه كنید كه برنامه‌های یكپارچه‌سازی دیگری نیز برای ویندوز وجود دارد كه توسط سایر شركت‌ها ایجاد شده‌اند. این ابزارهای تـجاری، قوی‌تر، پیشرفته‌تر و سریع‌تر از برنامه كمكی ویندوز عمل می‌كنند.

● برنامه‌های عیب‌یابی

در صورتی كه گزارش یكپارچه‌سازی شما فایل‌هایی را نشان دهد كه نمی‌توان آنها را یكپارچه‌سازی كرد، این بدان مفهوم است كه هارددرایو شما دارای سكتورهای معیوب است (همچنین ممكن است بدین مفهوم باشد كه فایل‌ها در زمان یكپارچه‌سازی در حال اجرا بوده‌اند. بنابراین دقت داشته باشید كه تمام برنامه‌های خود را به هنگام اجرای Disk Defragmenter ببندید. در واقع برخی از كاربـرها وارد حالت Safe Mode می‌شوند و سپس برنامه‌های یكپارچه‌ساز را فعال می‌كنند.) برای درك بهتر آنچه كه در هارددرایو شما رخ می‌دهد، برخی از نرم‌افزارهای عیب‌یابی را دریافت كنید.
این برنامه‌ها معمولاً در بخش پشتیبانی وب‌سایت سازنده هارددرایو موجود هستند. فـرضاً برای دریافت برنامه عـیـب‌یابی مـخصوص هـارددرایو Maxtor ۶Y۰۸۰M۰ بـه وب‌سـایت شـركت Maxtor رجـوع كرده و سـپـس در بـخش Hard ۶Y۰۸۰M۰،Drive Models را پـیدا كنید. با انـجام این كار به صفـحه وب مربوطه هدایت می‌شـوید.
از آنجا به منوی كـشـویی Diagnostic وارد شـویـد و بـرنـامه PowerMax را انتخاب كرده و سپس آن را دریافت كنید.
هارددرایـوها قـطـعات حساسی هـستند اما اگـر از آنـها به دقت مـراقبت كـنید، عمـر درازی خـواهند داشـت. گام‌های سـاده مثل مواردی كه ما در این مقاله به آنها اشاره كردیم، می‌توانند سبب آسایش شما شوند و دیگر لازم نیست نگران سوختن هارددرایو خود باشید.

خرابی فن های کیس کامپیوتر


همچنین بهترین وقت برای بررسی فن‌های كیس همین موقع است و شما باید نسبت به عملكرد صحیح فن‌های درون كیس یقین حاصل كنید. این فن‌ها باید به درستی كار كنند تا جریان هوای گرم درون كیس را به بیرون انتقال داده و آن را خنك كنند. وقتی كیس را تمیز كردید، كابل‌های فن را پاك كرده و آن را به پریز برق بزنید، سپس كامپیوتر را در حالی كه صفحات جانبی كیس را نبسته‌اید، روشن كنید. به صدای فن گوش كرده و به آن نگاه كنید تا یقین حاصل كنید كه به آرامی و نرمی كار می‌كند.
عيب يابي كارت صدا


در تاپیک آموزش سخت افزار در تالار سخت افزار و الکترونیک این مطلب را نوشتم در اینجا هم می نویسم تا بحث تکمیل شود:

- اگر پس از نصب يك كارت صداي جديد در بعضي برنامه ها دچار مشكل صدا شويد، بايد تنظيم هاي برنامه ها را از نو تعيين كنيد. لازم است بعضي برنامه ها را دوباره نصب نمود تا با كارت جديد كار كند.

- اگر در بعضي برنامه ها صدا وجود دارد ولي هماهنگ با اعمال روي صفحه نيست لازم است برنامه هاي ديگر را ببنديد تا برنامه در حال اجرا بتواند بر همه منابع دسترسي پيدا كند.

- گاهي اوقات صداي خش خش و يا وزوز از بلندگو پخش مي شود دليل آن مزاحمت كارت هاي جانبي ديگر مي باشد. در اين صورت لازم است جاي شكاف كارت صوتي را عوض كرد. اگر باز هم اشكال رفع نشد بايد كابل هاي برق نزديك به كارت صوتي را از آن دور كرد.

- اگر صدايي از بلندگوهاي رايانه به گوش نمي رسد اعمال زير را انجام دهيد:
* محل اتصال بلندگو به منبع تغذيه چك كنيد.
* پيچ تنظيم بلندي صدا را تنظيم نماييد.
* سيم اتصال بلندگو به كارت را چك كنيد.
* صدا را در برنامه هاي نصاب بررسي نماييد.
* برنامه راه انداز كارت صوتي را دوباره نصب كنيد.

نرم افزارهای عيب يابی برای کامپيوتر های شخصی ( PC )


صرفنظر از اين که کامپيوتر شما چگونه توليد شده است و يا نرم افزارهای نصب شده بر روی آن چگونه نوشته شده اند ، همواره احتمال بروز خطاء وجود داشته و ممکن است در آن لحظه امکان دسترسی به کارشناسان برای تشخيص خطاء و رفع مشکل وجود نداشته باشد . آشنائی با فرآيند عيب يابی و برخورد منطقی و مبتنی بر علم با اين مقوله می تواند علاوه بر کاهش هزينه ها، صرفه جوئی در مهمترين منبع حيات بشری يعنی زمان را نيز بدنبال داشته باشد .
نرم افزارهای عيب يابی از جمله امکانات موجود و در عين حال بسيار مهم در اين زمينه بوده که می توان از آنان به منظور عيب يابی يک کامپيوتر استفاده نمود .


برای عيب يابی کامپيوترهای شخصی تاکنون نرم افزارهای عيب يابی متفاوتی ارائه شده است . برخی از اينگونه نرم افزارها درون سخت افرار کامپيوترهای شخصی ، برخی ديگر درون تجهيزات جانبی ( نظير کارت های الحاقی ) ، تعدادی ديگر به همراه سيستم عامل و برخی ديگر به عنوان محصولات نرم افزاری مجزائی عرضه شده اند . در اینجا به بررسی نمونه هایی نرم افزارهای فوق می پردازیم.
برنامه تست کامپیوترهای PC به نام POST

POST برگرفته از کلمات: Power On Self Test است. این برنامه پس از روشن کردن هر نوع کامپيوتر شخصی به صورت اتوماتيک اجراء می گردد . روتين های فوق درون حافظه ROM مادربرد و ROM موجود بر روی کارت های الحاقی ذخيره می گردند.


نرم افزارهای عيب يابی ارائه شده توسط يک توليد کننده خاص :
تعداد زيادی از توليد کنندگان معتبر کامپيوتر به منظور عيب يابی کامپيوترهای توليدی خود ، اقدام به پياده سازی و عرضه نرم افزارهای عيب يابی مختص سيستم های خود می نمايند .

نرم افزارهای عيب يابی جانبی :
به همراه تعداد زيادی از دستگاه های سخت افزاری ، نرم افزارهای عيب يابی خاصی ارائه می شود که می توان از آنان به منظور تست صحت عملکرد سخت افزار مورد نظر استفاده نمود . به عنوان نمونه آداپتورهای SCSI دارای يک برنامه عيب يابی می باشند که درون حافظه ROM BIOS کارت تعبيه و با فشردن کليدهای ctrl+A در زمان راه اندازی سيستم، امکان دستيابی و استفاده از آن وجود خواهد داشت . کارت های صدا و شبکه نيز معمولا" به همراه يک برنامه عيب يابی ارائه می گردند که می توان از آنان درجهت تشخيص صحت عملکرد وظايف محوله هر کارت استفاده بعمل آورد .

نرم افزارهای عيب يابی ارائه شده توسط سيستم عامل :
به همراه سيستم های عامل (نظير ويندوز) ، نرم افزارهای عيب يابی متعددی ارائه شده است که می توان از آنان به منظور شناسائی و مونيتورينگ کارآئی و عملکرد هر يک از عناصر سخت افزاری موجود در کامپيوتر استفاده نمود .

نرم افزارهای عيب يابی آماده :
تعدادی از توليد کنندگان نرم افزار به منظور عيب يابی کامپيوترهای شخصی اقدام به ارائه نرم افزارهای عيب يابی همه منظوره ای نموده اند. هر يک از نرم افزارهای فوق دارای پتانسيل های مختص به خود بوده که می توان با توجه به خواسته خود از آنان استفاده نمود .

برنامه عيب يابی POST

زمانی که شرکت آی.بی. ام در سال 1981 اولين کامپيوترهای شخصی را ارائه نمود در آنان از ويژگی هائی استفاده شده بود که قبلا" مشابه آنان در ساير کامپيوترها به خدمت گرفته نشده بود .
استفاده از برنامه ای موسوم به POST و Parity-checked حافظه ، نمونه هائی در اين زمينه می باشند . پس از روشن کردن هر نوع کامپيوتری درابتدا و قبل از هر چيز ديگر ( نظير استقرار سيستم عامل درون حافظه ) ، برنامه POST به منظور بررسی تست صحت عملکرد عناصر اصلی سخت افزار موجود در يک کامپيوتر اجراء خواهد شد .

POST ، مشتمل بر مجموعه ای از دستورالعمل های ذخيره شده در تراشه ROM-BIOS مادربرد است که مسئوليت تست تمامی عناصر اصلی در زمان روشن کردن کامپيوتر را برعهده دارد . برنامه فوق قبل از استقرار هرگونه نرم افزار در حافظه ، اجراء خواهد شد .

برنامه POST چه چيزی را تست می نمايد ؟
پس از روشن کردن کامپيوتر، برنامه POST به صورت اتوماتيک اجراء و مجموعه ای از تست های لازم به منظور بررسی صحت عملکرد عناصر اصلی در کامپيوتر را انجام می دهد.
تست حافظه ، پردازنده ، حافظه ROM ، مدارات حمايتی برداصلی و تجهيزات جانبی نظير اسلات های موجود بر روی برد اصلی ، نمونه هائی در اين زمينه بوده که توسط برنامه POST تست خواهند شد .
اندازه برنامه POST بسيار کم بوده و صرفا" قادر به تشخيص خطاهای بحرانی می باشد . در صورتی که پس از انجام هر يک از تست های انجام شده توسط برنامه POST مشکل خاصی تشخيص داده شود ، پيام های خطاء و يا هشداردهنده ای که نشاندهنده نوع خطاء است ، ارائه می گردد .
پيامد وجود هر گونه خطاء در اين مرحله ، توقف فرآيند معروف بوتينگ ( استقرار سيستم عامل درون حافظه ) خواهد بود . خطاهائی که توسط برنامه POST تشخيص داده می شوند را fatal error نيز می گويند چراکه عملا" توقف فرآيند بوتينگ را بدنبال خواهند داشت .

نحوه نمايش نوع خطاء
ماحصل اجرای برنامه POST ، ارائه سه نوع پيام خروجی است :
کدهای صوتی ، کدهای مبنای شانزده که برروی يک پورت I/O با يک آدرس خاص ارسال می گردد و پيام های مبتنی بر متن که بر روی نمايشگر نمايش داده می شوند . برای گزارش خطاهای تشخيص داده شده توسط برنامه POST از سه روش زير استفاده می گردد :

کدهای صوتی ( Beep Codes ) :
کدهای فوق از طريق بلندگوی سيستم قابل شنيدن می باشند .

کدهای Checkpoint :
کدهای فوق ، کدهای مبنای شانزده checkpoint می باشند که برای يک پورت I/O با يک آدرس خاص ارسال می گردند . برای مشاهده کدهای فوق به يک برد خاص نصب شده در يکی از اسلات های ISA و يا PCI نياز می باشد .

پيام های نمايش داده شده بر روی نمايشگر :
پيام های خطاء فوق صرفا" پس از مقداردهی اوليه آداپتور ويدئو قابل نمايش بر روی نمايشگر و استفاده خواهند بود .

کدهای صوتی برنامه POST
از کدهای فوق صرفا" بر
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
موضوعات مرتبط: مقالات عیب یابی , ,

صفحه قبل 1 صفحه بعد

آخرین مطالب

/
از این که به وبلاگ من سر زدید خیلی خیلی ممنونم باتشکر حمیدرضاخوری